O elektronskom potpisivanju

Principi potpisivanja
Jedna od najznačajnijih novina u H2020 je kompletan prelazak na elektronsko vođenje celokupne dokumentacije, a što uključuje i elektronsko potpisivanje. Sistem je uređen tako da se u potpunosti prati uspostavljeni lanac poverenja i provera:

  1. LEAR (jedan jedini u svakoj instituciji) nominuje (unosi u sistem) spisak osoba koje u njegovoj instituciji imaju pravo potpisa (LSIGN i FSIGN). LEAR ne potpisuje ništa u vezi sa projektima.
  2. Samo te nominovane osobe će (u okviru svojih ovlašćenja u ECAS informacionom sistemu) imati dostupne funkcije „Sign and Submit
    Za svaki projekat osoba koja učestvuje u projektu (PaCo) ispred institucije određuje PLSIGN i PFSIGN. To čini tako što izabira sa liste unetih imena LSIGN i FSIGN, unetih u koraku (1). Dakle, to ne može da uradi LEAR. Njegova je obaveza samo da obezbedi listu osoba koje imaju pravo potpisa, a izbor za konkretan projekat može napraviti samo predstavnik institucije u tom projektu.
  3. Notifikaciju da je neki dokument spreman za potpisivanje, kao i obaveštenje da je potpisivanje završeno, dobijaju (putem e-maila) svi koji to treba da znaju (PaCo, PLSIG, PFSIGN, LEAR)
Scenario potpisivanja
PLSIGN, istovremeno kada i PaCo, dobija e-mail obaveštenje da je dokument spreman za potpisivanje Dear Legal Signatory, The declaration form of Grant Agreement of the action mentioned in the subject line above is available for your signature. You are requested to proceed with the electronic signature of the Certified Declaration…..
PLSIGN se prijavljuje na sistem koristeći svoje lično korisničko ime i lozinku
Iz menija My Projects, izabira projekt za koji je potrebno nešto potpisati (tačnije izabira funkciju MP –Manage Project u liniji konkretnog projekta)
U liniji pripremljenog dokumenta, izabira dugme SIGN, i nakon toga ponovo unosi svoju ličnu lozinku (kao poslednja provera njegove sigurnosti da hoće da potpiše).
Time je formiran novi dokument, potpisan od obe strane, i koji je moguće odštampati.
H2020 - potpisivanje 1
Iako su svi dokumenti u PDF formatu, nikako ne treba koristiti uobičajenu funkciju u Acrobat Readru za potpisivanje H2020 - ne u PDF
Ko, šta i kada potpisuje pre početka realizacije projekta
Ukoliko ste učesnik na projektu, tada je neophodno potpisati samo dva dokumenta:

  1. Declaration of Honor – potpisuje je PLSIGN u vreme pripreme ugovora
  2. Grant Agreement – konačni Ugovor koji je sasvim gotov i potpisan od strane Evropske komisije i glavnog nosioca projekta

Ukoliko ste glavni nosioc projekta, tada potpisujete:

  1. Declaration of Honor – potpisuje je PLSIGN u vreme pripreme ugovora
  2. Grant Agreement – konačni Ugovor koji je sasvim gotov i potpisan od strane Evropske komisije
H2020 - potpisivanje 2
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.