Srbija dobila akreditaciju za samostalno korišćenje IPA fondova

Srbija dobila akreditaciju za samostalno korišćenje fondova EU, odnosno za decentralizovani sistem upravljanja fondovima. Na ovaj način institucije u Srbiji će imati nadležnost za planiranje i pravdanje trošenja sredstava. http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=207714

Velika odgovornost, koja zahteva ozbiljnost uz neophodno angažovanje stručnih ljudi. Ne samo kada je u pitanju organizovanje rada nacionalne IPA kancelarije, već i kada je pitanju organizovanje ljudi koji treba da sprovedu projekte i iskoriste fondove. Kancelarija za evropske integracije može dosta lako da dođe do informacija ko su institucije u Srbiji koje znaju kako da iskoriste fondove EU. Svejedno da li su to IPA, SEE TCP, Programi prekogranične saradnje,  FP7 itd.

FP7 fondovi su svakako najkompleksniji, sa najvećom konkurencijom, sa najvećim budžetima. Nemam egzaktan podatak ali smatram da u Srbiji nema više od 30 institucija koje su učestvovale na projektima u okviru FP7 programa. To čini grupu od okvirnih 100 pojedinaca koji vode projekte u svojim institucijama. Dakle, nas koji u svojim institucijama predstavljamo tzv. Project Management Office. Ako znamo pravila i procedure u najvećem naučno-istraživačkom programu, valjda ćemo se snaći i u IPA.

Svih 5 komponenti IPA je sad dostupno. Uz transparentnost i volju da se priključe raznorodne institucije, mogu se postići zavidni rezultati.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
Bookmark the permalink.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.